Hírek

Play Stop

Az SGR Projekt megjárta Szegedet

A székelyudvarhelyi SGR Projekt egyetemi színház megjárta Szegedet.

Már második alkalommal.

Meghívtak minket a 3. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozóra, és mi természetesen elfogadtuk, remélve, hogy a tavalyihoz hasonlóan szép emlékekkel térünk majd vissza Székelyudvarhelyre. Nem kellett csalódnunk, az idén is nagyon jól éreztük magunkat.

El kell hogy mondjam, számunkra nagyon fontosak a fesztiválok, mert ilyenkor feltöltődünk, a látásmódunk kitágul, és megértjük, hogy más városokban miért pont az a téma foglalkoztatja a fiatal értelmiséget, ami. Hatalmasakat beszélgetünk, bulizunk, „workshopozunk”, és ha marad egy kis időnk, sétálunk egyet Szeged gyönyörű belvárosában. Az unalom teljesen kizárva!

De térjünk vissza a fesztiválra. Varga Norbert, a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) vezetője hívott meg az idén is minket, akárcsak tavaly. A SZESZ-től egyébként láthattunk is egy fantasztikus előadást, az Én, a féreg címűt, amelyet egy kiváló csapat adott elő, igazán feszült helyzeteket teremtve a Pinceszínházban, ahol két nappal később mi is játszottunk.

Jelen volt még Pécsről a Janus Egyetemi Színház, Debrecenből a DESZínház és a Vígkarma, Veszprémből a Veszprémi Egyetemi Színpad, a Kispista Színház és a Csak Egy Társulat.

A zsűriben Lőkös Ildikót, a Színházi Dramaturgok Céhének tagját, Kiss Ágnest, a Barboncás Társulat vezetőjét, valamint Büky Bea és Rédey Roland színművészeket köszönthettük, akik közül Rédey Roland egyéb elfoglaltsága miatt sajnos a mi előadásunkat nem tudta megtekinteni.

Mi az Előjátékot adtuk elő a fesztivál zárónapján. Meg kell mondjam, nagyon izgultunk, mert nem mondhatnám, hogy agyonpróbáltuk a darabot. Ezt itt és most hősiesen bevallom, de szóljon az a mentségünkre, hogy tavaly óta mindenki talált magának munkát, így nem sok időnk volt a darab elkészítésére. Emiatt is döntöttünk az idén az éjszakai próbák mellett, amelyek (tapasztalatból mondom) sokkal hatékonyabbak tudnak lenni, mint a nappaliak – a fáradtság ellenére is.

Na, de hogy ne nagyon kalandozzak el, kisebb-nagyobb szövegtévesztésekkel lejátszottuk az Előjátékot, amely végén a két szereplőt a nézőközönség négyszer tapsolt vissza! Benedek Tímea és Csáki Zsófia is kimagasló teljesítményt nyújtott, amelyet a zsűri is kiemelt.
Lőkös Ildikó szerint „Csodálatos színészi alakításokat láttunk”, valamint az egész darabbal kapcsolatban még hozzátette: „Amit kaptunk, az nekem csodálatos volt”. Büky Bea azzal kezdte, az elemzését, hogy „Ha most osztanánk díjat, nektek szavaznám.”; Kiss Ágnes pedig külön kiemelte a szülés-jelenetet, amelyről a következőket mondta: „A lufik… bábszínész vizsga tízes, tökéletes, megrendítő és gyönyörű volt.”
A húszperces kiértékelőn szinte csak pozitív kritikát fogalmaztak meg, a zsűri mindhárom tagja nagyon élvezte az előadást, mondhatom, hogy a tavalyi Szárnyak után (amelyet szintén nagyon szerettek) már kíváncsian várták az idei produkciónkat, és a beszélgetésből kiderült, hogy nem csalódtak, sőt!

Természetesen folytatjuk, a következő Előjátékot a székelyudvarhelyi Zújgé udvarában nézhetitek meg május 31-én 20:30-tól. Nagyon izgalmas lesz, az első alkalom, hogy szabadtéren lépünk fel a darabbal, szerintem érdekes kísérletnek lehettek majd szemtanúi. A belépés természetesen ezúttal is ingyenes!

És még valami. A tavalyi nagysikerű Benyovszky-akciónk után a következő performanszunk június 9-10-én, az Udvarhely Napokon lesz, majd június 22-én 14 órától a 20 éves a MÜTF Oktatási Központ rendezvény keretein belül izzítja be a MÜTF parkolójában megrendezendő kiállítást, amelyen MÜTF-ös vállalkozók mutatkoznak majd be. Gyertek el, nem hagyunk senkit unatkozni!

Balogh Bálint
vezető, SGR Projekt

XIII. MÜTF Focikupa

A MÜTF Oktatási Központ hagyományos sportrendezvényére, a MÜTF Focikupára 2018. május 4-én, pénteken került sor a székelyudvarhelyi Városi Sportcsarnokban – tudtuk meg György Melinda programfelelőstől. Az immár 13. alkalommal megrendezett eseményre hét székelyudvarhelyi középiskola, valamint a MÜTF Oktatási Központ nevezett be – mondta el Gál Szilárd főszervező.

Az SGR Projekt új fényparkja pályázati pénzből valósult meg

A Bethlen Gábor Alapkezelő 2017-es kiírására társulatunk sikeresen pályázott, és a pénzből saját fényparkot vásárolt.

Köszönjük szépen a BGA-nak a támogatást, most már minden világos! A következő előadásunkban már a saját felszerelésünket fogjuk használni és még látványosabb színdarabbal állunk a nagyérdemű elé!

 

 

 

 

 

 


VitaMAG-táborok – tanulás és játék, játékos tanulás

Mire vágyik egy szülő? Talán arra, hogy gyereke sokat mozogjon a szabad levegőn a szünidő alatt, vagy hogy társaságban, barátokkal minél többet játsszon, vagy hogy legyen egy kis ismeretszerzés is, ugyanakkor ez ne legyen megterhelő, vagy az ismeretszerzés észrevétlenül történjen. Tegyen szert egy kis önállóságra…

Mire vágyik egy gyerek? Társakra, önkifejezésre, önállóságra, pancsolásra, utazásra, szabadidőre, vicces pillanatokra, élményekre, sportolásra stb. Ilyen és hasonló válaszokat adtak azok a gyerekek, akik a MÜTF Oktatási Központ által szervezett, a Mastertent (Cetate Production) által támogatott angol- és kézműves-, valamint a román- és matektáborban részt vettek.
Reméljük, hogy nemcsak a gyerekek, hanem a szülők elvárásai is teljesültek.

Az angol- és kézművestábornak kettős célja volt: szókincsépítés játékos módon, valamint olyan kézműves-foglalkozások bemutatása, amelyek kissé eltérnek a szokványos tábori foglalkozásoktól. A tevékenységek párhuzamosan zajlottak, az agytornát egy kis babrálás váltotta, majd a patak hűs vize enyhítette a kánikulát. Minden napnak külön témája volt, az első nap a körülöttünk lévő természetet ölelte fel, a gyerekek kincseket gyűjtöttek adott listák alapján, majd kincseikből művészi alkotásokat hoztak létre. A második nap a mozgásé volt, a különböző sportokat activity és más, mozgást igénylő tevékenységek segítségével gyakorolták a gyerekek. A kinőtt pólók, anyagdarabok az ollók, tűk, cérnák, ragasztók és a szorgos kezek, különleges hajtogatási technikák hatására életre keltek, csodaszép kiegészítőkké, kulcstartókká, nyakkendőkké váltak. Ugyanakkor láthatatlan baráti szálak fonódtak, a hosszú iskolai terhek sóhajai elszálltak, és maradtak a csillogó, tiszta, érdeklődő tekintetek. Mindeközben a telefonok egy doboz alján lapultak és jól megérdemelt szabadságukat élvezték.

 

Tanulás és játék, játékos tanulás – ez volt a mottó a romántábor anyagának összeállításakor. A napi két foglalkozás fókuszába minden nyelv sava-borsát, az igéket és az elöljárószókat állították. Az igék és az elöljárószók tanulása, azok helyes mondatbeli, szövegbeli gyakorlását elősegítő, megkönnyítő feladatokat végeztünk, játékokat játszottunk a gyerekekkel.


A főtámogató Cetate Production igazgatója, Demeter Anna-Mária felelősségvállalás fontosságát hangsúlyozta:
Cégünk legnagyobb értéke a human erőforrás, az itt dolgozó emberek és családjaik. Ez nálunk nem csak üres szlogen, hiszen már kezdetektől a szociális felelősségvállalás életünk része. Ennek egy újabb megnyilvánulása volt a VitaMAG-tábor finanszírozása, amelyen kollégáink gyerekei is részt vehettek. A tábor sikerét igazolják a pozitív szülői visszajelzések, ezért a VitaMAG-csapattal való együttműködést a jövőben is folytatjuk.”

„Nagyon tetszett a tábor, különösen a játékos foglalkozások. Nagyon kedvesek és türelmesek voltak a tanárok. Örülök, hogy részt vehettem, nagyon jól éreztem magam.”
Fülöp Mónika (VI. osztály)

„A matematika-foglalkozásokon a logikus gondolkodás, a problémamegoldó készség fejlesztése volt a cél, egyúttal átismételni és rögzíteni néhány, előző években tanult fejezetet. Mindezt játékosan, a felfedeztetés módszerével oldottuk meg. Ezáltal a gyerekek jó hangulatban, oldottan elevenítettek fel számos ismeretet, és bízom benne, hogy sokan felfedezték a matematikában rejlő szépségeket is.” Szabó Tünde matektanár

„Szerintem ez a tábor nagyon jó volt, mert a kreativitásunk is szárnyra kapott, és mindenki jól érezte magát. Rengeteg új barátot ismertem meg, köszönhetően a tábornak. Ez biztosan olyan élmény volt számunkra, amit nem fogunk egykönnyen elfelejteni. Köszönöm, hogy itt lehettem, mert rengeteget tanultam, játszottam, megértettem jó pár olyan feladatot, ami az iskolában nehezen ment. Ismételten köszönöm, hogy részt vehettem ebben a táborban!”
Berkeczi Barbara

„Nagyon jó ötletnek tartom ezeket a táborokat, az én lányom azóta nagyon fel van töltődve. Nagyon tetszett a játékos tanítás, a tanárok odafigyelése, a gyermekem fel tudott szabadulni. Nagyon szépen köszönjük ezt a lehetőséget!”
Berkeczi Hajnal, Berkeczi Barbara édesanyja

A VitaMAG-táborokban Márton Mária, Ilyés Krisztina, Ambrus Orsolya, Dunkler Réka, Szabó Tünde és Kolumbán István oktatták a gyerekeket, munkájukat Magyari Tünde, Bodor-Molnár Rozália, Bursan Andrea és Polgár István segítette. A kézműves-tevékenységeket az oktatókon-segítőkön kívül Balázs Judit, Benedek Katalin, Deák Katalin és György Melinda koordinálta.

A hiánypótló tábor a MÜTF Oktatási Központ szervezésében, a Mastertent (Cetate Production) kiemelt támogatásával jött létre. A nagy sikerre és a főtámogatói visszajelzésre való tekintettel a VitaMAG-csapat úgy döntött, 2018 nyarán is hasonló táborokat szervez!

A táborok hangulatát az alábbi fotógyűjtemények is hűen tükrözik:
1.) https://www.facebook.com/pg/Vitamag-1969767469933596/photos/?tab=album&album_id=1969784683265208
2.) https://www.facebook.com/pg/Vitamag-1969767469933596/photos/?tab=album&album_id=1979170965659913

 

A MÜTF is benevezett a Fuss Neki!-re

A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) hatodik alkalommal szervezte meg őszi adománygyűjtő programját, a Fuss neki!-t. A közösségi futásra 2017. október 15-én, vasárnap került sor.

Idén a MÜTF Oktatási Központ is jelentkezett az adománygyűjtő „megmérettetésre”, a cél nemes:
szociálisan hátrányos, anyagilag nehéz helyzetben levő hallgatóink tanulmányi és szakmai programokra fordítható ösztöndíjalapjára gyűjtöttünk. A célösszeg 3000 RON volt.

Számos olyan hallgatónk van, akik bár mindennapi nehézségekkel küzdenek, mégis hisznek az egy életen át tartó tanulás megtartó erejében, felelősségteljes – sokszor családos, többgyermekes – felnőttként vállalják a továbbtanulást. Olyan mintaemberek ők, akik annak ellenére, hogy nehéz szociális és anyagi helyzetben vannak, hiszik és vallják, felnőttként is jó tanulni! Az ösztöndíjalap létrehozásával a fentiek mellett szakmai fejlődésüket is szeretnénk támogatni, a tanulmányaikhoz kapcsolódó szakmai rendezvényeken való részvétel biztosításával.

Az adománygyűjtő akciónk sikerességéhez empatikus és lelkes futókra is szükség volt: Benedek Katalin, Sándor Melinda, Ilyés Sándor, Jére Levente, Gál Szilárd – köszönjük Nektek, hogy támogattátok a nemes ügyet! Természetesen a sikerhez nagylelkű adományozók is kellettek – immár bizonyosság, hogy sokan magukénak érezték ügyünket, hiszen meghaladtuk a célösszeget. Nekik is szívből köszönjük!

Nagyon jó érzés tudni, hogy közösségünkben is léteznek olyan emberek, akik úgy érzik, hogy az adomány nem alamizsna, a jótékonyság nem ünnepi áldozat, hanem mindennapi, magától értetődő közösségi részvétel. Köszönjük, hogy a személyes gondok-bajok nem tartották vissza sem a futóinkat, sem az adományozókat a közösségi felelősségvállalástól!


Természetesen a most elindítandó projektet a jövőben is szeretnénk folytatni-éltetni, így hát: Fuss Neki! 2018 is!

MÜTF Oktatási Központ

Postacím: Székelyudvarhely,Kőkereszt tér 1.
Tel./Fax: 004-0266-219760
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Weblap: http://www.mutf.ro

 

Elérhetőség, ügyfélfogadás

Egyetemi képzések, II. emelet, 23-as iroda
Tel. +40 769 019 497
Tanfolyamok, II. emelet, 24-es iroda
Tel., fax +40 769 019 383
VitaMAG, Földszint
Tel., fax +40 769 019 495
Titkárság, II. emelet, 24-es iroda
Tel./Fax: +40 266 219 760

Tanulmányi osztály

Titkárság
Felnőttképző iroda

Hétfő nincs ügyfélfogadás 9,00 – 16,00
Kedd 10,00 – 14,00 9,00 – 16,00
Szerda 10,00 – 14,00 9,00 – 16,00
Csütörtök 12,00 – 16,30 9,00 – 16,00
Péntek 12,00 – 17,30 9,00 – 16,00
Szombat 09,00 – 12,00 -

A mutf.ro weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Ha továbbra is használja ezt a weboldalt ön beleegyezik a cookie-k használatába.

Elfogadom | Cookie és adatvédelemről bővebben...